Prehral minimálne 45 000€ a stále tvrdí, že nie je gambler.

Domov Fórum Hráča poznám a chcem mu pomôcť Prehral minimálne 45 000€ a stále tvrdí, že nie je gambler.

Táto téma obsahuje 7 odpovede, má 3 hlasy, a bola naposledy aktualizovaná používateľom  Michal Moravek Pred 6 rokmi, 11 mesiacmi.

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )
  • Autor
    Príspevkov
  • #3988

    Dina
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň,
    môj priateľ, s ktorým máme dieťa je podľa môjho názoru gambler, avšak on si to odmieta priznať. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc, usmernenie, ako pomôcť takto chorému človeku. Odmieta si priznať, že je gambler, tvrdí, že on nemá žiaden problém. Jeho bilancia je nasledovná, posúddte sami:
    – v rokoch 2012 -2015 (to som ho ale ešte nepoznala) prehral na tipovaní na na finančnej burze dohromady cca 40 000€. Z toho asi polovicu boli pôžičky. Reakcia jeho rodiny bola, že jeho matka za neho zaplatila úvery v hodnote cca 18 000€. V tej dobe som ho ešte nepoznala, ale ked sme sa zoznámili priznal sa a tvrdil, že s tým skončil, Avšak nebola to pravda,
    – na jar 2016 prehral ešte dalších približne 5000€ na burze a v novembri 2016 bol v mínuse asi 900€ v tipovaní.
    – Začiatkom tohto roka 2017 si požičal 5000€ v banke a dnes už sú dávno prehraté. To sú straty, o ktorých viem, možno sú aj také, o ktorých neviem, ako to už s gamblermi býva, že množstvo vecí robia v utajení. Je gambler alebo nie je podľa Vás? Túto diskusiu mu plánujem ukázať, aby videl aj názor iných ľudí, nielen môj. Máme 3mesačné dieťa, aký dopad môže mať na jeho výchovu jeho nezodpovedné konanie? Nestojí takto chorému človeku mať rodinu za to, aby prestal s nezodpovedným hraním? Je možné, že tým, že vyrastal v rodine, kde sa často pije alkohol, otec neustále, pravidelne podáva športku už 30rokov a rodinní príslušníci ako napr. jeho teta, ktorá holduje výherným žrebom a napr. bratranec, ktorý tiež tipuje, mali týto všetci ľudia v jeho živote na neho taký vplyv, že on svoje choré správanie nevidí a zľahčuje? Jeho teta/tiež závislá/ povie len, že nevadí, hlavné je mať syna zdravého fyzicky, to, že tipuje je v poriadku. Takto sa vyjadruje a to preto, že ona má syna postihnutého, myslí to tak, že nevadí prehrávanie peňazí, stačí že je fyz. zdravý. Prečo sa jeho rodina tvári, že sa nič nedeje ak vedia o jeho probléme, prečo sa s ním nikdy neporozprávali tak ako ja a nenavrhli mu liečbu?

    #3989

    Michal Moravek
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, ťažko sa to hodnotí len po finančnej stránke.. Dôležitejšie parametre sú strata kontroly nad časom, ktorý by mal tráviť inak, zdravšie, s rodinou.. Ďalej podráždenosť, keď sa rozprávate o jeho hraní, zmeny nálad, zatajovanie, klamstvo.. Toto všetko je gambler, aj s tými prehranými peniazmi.. aj keď pre neho sú to podľa mňa len prostriedky k uspokojeniu svojich potrieb. Slastné napätie pri stávkach, možnosť úniku od reality, tešenie sa z výhry a ľutovanie sa pri prehre. Podľa mňa pri takýchto veľkých sumách je gamblerom. Čo sa týka pomoci, jemu nepomôže nikto, len on sám, a vy ho môžete len usmerňovať, nie riešiť jeho problémy. Treba mu ich čo najviac ukazovať, aby ich vnímal plnou silou a nestalo sa, že ich bude niekto iný žehliť za neho. On musí prísť na to, že má problém s gamblerstvom, a nikto iný ho o tom nepresvedčí. Ani rodičia, manželka, či nebodaj dieťa. Hovorím Vám to z vlastnej skúsenosti, ako abstinujúci gambler, ktorého v hráčskom období nič nedokázalo položiť na lopatky. Držte sa.

    #3991

    Dina
    Účastník (Participant)

    Dakujem za odpoved a rady, ktoré sú pre mna cenné. Je obdivuhodné, že sa na základe Vašich skúseností snažíte pomáhať ľudom. Ako dlho Vám trvalo pochopiť, že mate naozaj problem s hazardom? Prečo to môj priatel nechce pochopiť? Alebo sa len tvári, že to nechápe? Aké je myslenie takto chorého človeka. Včera som mu navrhla, že budem pri nom stáť, ale že sa musí ísť liečiť. Povedal, že on musí pracovať atd atd… (výhovorky), ale aj v práci sa mu vlastne nepáči a najradšej by odtiaľ odišiel. Včera sa mi priznal k nasledovným prehrám, tým, že mi ukázal jeho účet v banke:
    – január: Finančná burza Ducaskopy 5000€, online hra Warcraft 63€
    marec 2017: finančná burza Ducaskopy 2000€
    apríl 2017: online tipovanie športových zápasov 300€, online hra Warcraft 140€, finančná burza Ducaskopy 1900€

    spolu len za tento rok je to okolo 10000€! Ako môže tvrdiť, že nemá problem s hazardom, ak zarobí oveľa oveľa menej. Požičiava si peniaze v bankách a možno neskôr začne v nebankovkách. Včera sľúbil, že s tým prestal, nie je možné mu veriť, ak to povedal už 6krát odkedy ho poznám?

    Viem o tom, že chodí aj podávať športku, povie, že síce len za 1€, ale neverím, nedá sa mu veriť. Ak povie, že prehral 100, tak v skutočnosti gambler prehral oveľa viac.

    Máme spolu dieťa a preto mi stojí za to pomôcť mu, aby naše dieťa poznalo svojho otca. To dieťa mu môže do života dať toľko krásneho, a on si myslí, že to tak bude aj ked bude choro prepadať gamblerstvu. Ako rozmýšla gambler? čo môže urobiť osoba ako ja, ktorá s ním žije aby ho prinútila liečiť sa a uvedomiť si čo spôsbuje?

    #3992

    Dina
    Účastník (Participant)

    čo sa týka času, tak je schopný predieť pri počítači pri tejto zábavke aj 8 hodín. Z práce sa ponáhľa pri počítač a tvrdí, že on musí ísť rýchlo zarábať a pritom tam prehráva. Nestretáva sa s priateľmi a ani s jeho rodinou. Ak sa aj stretnú tak vždy je to pri poháriku. So mnou trávi čas len doma, ísť niekde spolu(napr. divadlo) je podľa neho strata peňazí. Myslím si, že jeho rodina ho naučila takto žiť, nikde spolu nechodili, nikdy v živote neboli spolu na dovolenke, oni čas trávili zábavou doma u niektorého rodinného príslušníka, kde si vypili.

    #3993

    Kamila
    Účastník (Participant)

    Ahoj. Pridavam k tejto diskusii pohlad osoby, ktora mala v rodine podobny problem. Ono je to vzdy tak, musime sa pozriet na to, ako ten clovek vyrastal. Dina spomina, ze v rodine jej muza rola otca a matky nebola taka, aby z neho vychovali zodpovedneho muza. Otec tiez cely zivot podliehal hazardu v podobe sportky a spravanie otca chlapci kopiruju, resp. povazuju ho za spravne. Chlapci potrebuju muzsky vzor a otazka ako travil cas jeho otec s nim? Co ho ucil, kolko casu mu pocas detstva venoval. A matka? Ako sa k nemu spravala, ake boli jej vychovne metody? Boli jej deti bite, neublizovala im? Co im do zivota dala? Pretoze skrz matku neskor muzi vnimaju dievcata a zeny. Vazi so tento muz zenu? Asi nie, ak si vzal pozicku bez jej suhlasu a tie peniaze minul v hazarde, namiesto toho aby myslel na buducnost svojho potomka. Lahkovazny pristup k financiam je tiez vysledkom vychovy. Do coho investovali jeho rodicia? Chodili s detmi na dovolenky, vylety, ukazovali im spravny smer? Alebo cely zivot nariekali, ze nemaju peniaze, no na cigarety a alkohol sa vzdy financie nasli. Takto to byva vo vacsine rodin, v ktorych vyrastli zavisli ludia. Deti videli tieto vzory v ich zivote, nemozeme cakat, ze tie deti budu v dospelosti ine. Takto to bolo aj v pripade z mojho blizkeho okolia. A mozem odpoducit len utekat od tychto ludi co najdalej. Nezmenia sa!

    #3994

    Michal Moravek
    Účastník (Participant)

    Ja som na to neprišiel sám.. aj keď som vedel, že to moje hranie nie je v pohode. Museli mi to dokázať až ľudia v mojom blízkom okolí. To, že mi denne dávali pocítiť, že som gambler, a tiež ich odvaha povedať “už dosť”, úplne zničila môj skreslený pohľad na samého seba. Moja psychika veľmi utrpela a pokúsil som sa o samovraždu.. stálo ma to tri končatiny.. Až potom som pochopil, že to, čo som robil, nebolo v poriadku, a hlavne nezdravé pre všetkých, nielen pre mňa. Uvedomenie si, že som gambler, je teda tvrdá cesta s polenami pod nohami, nie hladkanie po fúzoch. Pre mňa platí jediné pravidlo – malý dvor a veľký bič. Lebo ako gambler viem byť všetkým, len nie dobrým človekom. Pre mňa je abstinencia od gamblerstva život, ako má byť. Počas najhoršieho hráčskeho obdobia som vedel oklamať aj psychológa.. Spamätal som sa, až keď mi rodičia v konečnej fáze povedali “zmizni, netráp aj nás, rob si, čo chceš…”. Za tieto slová som teraz veľmi vďačný, zachránili mi život.. Treba byť tvrdý a zároveň trpezlivý. Ak sa nedá po dobrom, treba po zlom, inak to nepôjde.. To platilo pre mňa. Držím Vám palce.

    #3995

    Dina
    Účastník (Participant)

    Dakujem Kamilka, je to ako hovoríte, návyky z rodiny zohrávajú podstatnú rolu v živote dospelého človeka. Jeho teta mi povedala, že ich matka sa k nim správala asi tak, že všetko riešila krikom a bitkou, obaja synovia zatvorení vo svojich izbách kde si nosily len jedlo a sedeli celé dni, každú voľnú chvílu pri PC hrách. A potom výsledky sú takéto. Ľudia bez ambícií, ktorí aj počas dospelosti len pri pčítačoch sedia, vybudovaná závislosť už od detstva, ktorá sa zmenila zo závislosti na hre na závislosť na hazarde.

    MIchal, vela síl Vám prajem, bodaj by všetci závislí našli tú cestu, ktorú ste našli Vy a pochopili, že žiť s hazardodom ich vedie do záhuby a izolácie, strácajú rodiny a v neposlednom rade svoje zdravie. Teraz chce ísť môj partner pracovať do zahraničia, bojím sa, že preto, aby stihal splácať dlhy a asi aj preto, aby mohol aj nadalej gamblovať aj ked sľubuje, že s tým už prestal. Jednoducho si pravdepodobne potrebuje zvýšiť svoj príjem prácou v zahraničí, pretože jeho príjem tu mu už nepostačuje ak platí 3 úvery a má vyživovaciu povinnosť na dieťa. Veríte, že človek, ktorý prehral okolo 50 000€, prehráva už min 6 rokov,(ak nepočítam detstvo, kedy hral hry) dokáže prestat sám?

    #3996

    Michal Moravek
    Účastník (Participant)

    Podľa mňa je veľmi ťažké prestať. Bez pomoci je ťažké prekonať túžbu opäť začať s hraním. Ak tú pomoc mať nebude, ak pri ňom nebudú blízki, ktorí ho môžu čiastočne kontrolovať, je, žiaľ, veľká šanca, že závislosti prepadne.

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )

Na odpovedanie na túto tému musíte byť prihlásený.

Načítava sa…